Правителството взе решение за отмяна на националната забрана за внос на

...
Правителството взе решение за отмяна на националната забрана за внос на
Коментари Харесай

Кабинетът отмени забраната за внос на над 20 стоки от Украйна

Правителството взе решение за анулация на националната възбрана за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Премахването на националната възбрана е вследствие на постигнатото кардинално общоевропейско решение на казуса. На последното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 25 април 2023 година, България се съгласи с оферти от Европейската комисия пакет от ограничения за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при повдигане на националните забрани. 

Част от ограниченията включват втори финансов пакет за поддръжка на фермерите от най-засегнатите страни в размер на 100 млн. евро; активиране на изключителни защитни ограничения по в този момент настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения за четири продукта - пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица, чийто импорт от Украйна краткотрайно се забранява; осъществяване на постоянен мониторинг от Европейската комисия на други артикули и при съществуване на разтърсване на пазара, да се пристъпи към пускане на процедура за въвеждане на защитни механизми; ограничения за възстановяване на логистиката и преноса на артикули от Украйна. 

България интензивно взе участие в договарянията сред Европейската комисия и засегнатите страни от нараствания импорт на артикули от Украйна през последните дни, тъй че да се стигне до уравновесено решение, отразяващо ползите на страните членки, твърдят от държавното управление. 

Отмяната на възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, се смята от датата, след влизане в действие на европейската възбрана.

Националната възбрана за импорт на избрани артикули от Украйна влезе в действие на 24 април и трябваше да остане в действие до 30 юни. Забраната, гласувана от държавното управление, се отнасяше за над 20 артикули. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; изсъхнало мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР